Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης


Mediterranean PalaceΣτο βάθος ο Λευκός Πύργος, αριστερά το λιμάνι που το χαζεύει μια όμορφη καμαριέρα σε μπαλκόνι του ξενοδοχείου Mediterranean Palace.
Φωτογραφία του Γιώργου Λυκίδη

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ξενοδοχείο Mediterranean Palace το "Ολύμπιον Μέγαρον της Μεσογείου", επί της Λ. Νίκης, κτίστηκε το 1922 σε σχέδια του Μαρίνου Δελλαδέτσιμα, εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1926 και κατεδαφίστηκε το 1978 μετά το σεισμό. Η ανέγερσή του καταστρατηγούσε το σχέδιο για πλατύτερη παραλιακή οδό και ήταν παράνομη, όπως και η κατεδάφησή του.
Το Mediterranean Palace τη δεκαετία του 1930Υπήρξε ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Ευρώπης με πλούσιο διάκοσμο, βιενέζικα έπιπλα, πολυελαίους Μουράνο, πίνακες ζωγραφικής και περιελάμβανε μπαρ, εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, αίθουσα χορού, καμπαρέ και κρεμαστό κήπο στην ταράτσα.
Ο εσωτερικός διάκοσμος ήταν έργο των αδελφών Γεώργιου και Νικόλοαυ Μαλτζή από το Αϊβαλί γνωστών διακοσμητών των αρχοντικών της πόλης.
Φιλοξένησε προσωπικότητες όπως ο Ε.Βενιζέλος, Κ.Παλαμάς, Κ.Ντηλ, Π.Τσαλδάρης, Α.Ζαΐμης και τις περισσότερες σημαντικές κοινωνικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων τους διαγωνισμούς για τη Μις Θεσσαλονίκη, ετήσιους χορούς συλλόγων, ρεσιτάλ, εκθέσεις και κάθε είδους συμπόσια.