Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Διαδήλωση μελών των μασονικών στοών τον Ιούλιο του 1908

Διαδήλωση μελών των μασονικών στοών την 24η Ιουλίου του 1908.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την σημερινή οδό Βενιζέλου (τότε Σαμπρί πασά) , σταμάτησε στην πλατεία Ελευθερίας, όπου ο Εμμανουέλ Καρασσό (εξέχον μέλος του Ιταλικού παραρτήματος της Εβραιο-Μασωνικής στοάς "Μπενάϊ Μπερίτ" και μεγάλος διδάσκαλος της σημαντικότερης μασωνικής στοάς στη Θεσσαλονίκη "Αναστημένη Μακεδονία"), εκφώνησε πανηγυρικό λόγο και συνέχισε στην Λεωφόρο Νίκης για να καταλήξει τον Λευκό Πύργο.

O Εμμανουέλ Καρασσό ήταν ένα από τα πρώτα και επιφανέστερα μέλη του κινήματος των Νεότουρκων. Ήταν ακόμη μέλος της Εταιρείας Οθωμανικής Ελευθερίας, η οποία αργότερα έγινε μέλος της Επιτροπής Ένωσης και Προόδου (ΕΕΠ). Έγινε αντιπρόεδρος των εκπροσώπων της Θεσσαλονίκης στο Οθωμανικό Κοινοβούλιο και ήταν ένας από την τετραμελή επιτροπή που ανακοίνωσε στο σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίντ Β' την εκθρόνησή του την 27η Απριλίου του 1909.

Emmanuel Carasso

Ο Εμμανουέλ Καρασσό

Η αντιπροσωπεία του Τουρκικού Κοινοβουλίου στον Αμντούλ Χαμιντ Β'

Η αντιπροσωπεία του Τουρκικού Κοινοβουλίου στον Αμντούλ Χαμιντ Β' την 27η Απριλίου του 1909.
Από αριστερά: Αριφ Χιχμέτ πασάς ο λεγόμενος "Λαζός", ο Εμμανουέλ Καρασσό εφέντης, ο Εσάτ Τοπκανί πασάς ο λεγόμενος "Αλβανός", ο Αρμένιος Αράμ εφέντης και ο υπέυθυνος ασφαλείας  Αλή Γκαλίπ μπέης.