Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Εργάτες στην ΥΦΑΝΕΤ τη δεκαετία του 1930

Η ΥΦΑΝΕΤ υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια που της Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία της ξεκινάει από το 1905, χρονιά που ιδρύθηκε το υφαντουργείο της εταιρίας "Καπαντζής-Καζάζης και Σία" το οποίο κάηκε το 1909. Το 1910 ξαναλειτούργησε με την επωνυμία "Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών" αλλά σταδιακά οδηγήθηκε σε μαρασμό και το 1921 περιήλθε στην κυριότητα της εταιρίας "Εργάνη". Ξαναλειτούργησε το 1925 και το 1926 η "Εργάνη" συγχωνεύθηκε με την "Ανώνυμο Εταιρεία Βιομηχανίας Υφασμάτων ΥΦΑΝΕΤ".
Η γραμμή παραγωγής της ξεκινούσε από την επεξεργασία άπλυτου μαλλιού και κατέληγε σε κατασκευή υφασμάτων, κουβερτών, στρατιωτικών ειδών και ρούχων. Περιλάμβανε πλυντήριο, στεγνωτήριο, στραγγιστήριο, βαφείο, κλωστήριο, υφαντήριο, σαπουνοποιείο και μηχανουργεία. Προπολεμικά, απασχολούσε 550 εργαζόμενους. Κατά την διάρκεια του Β'Π.Π., η περισσότερη παραγωγή της διοχετεύονταν στα στρατεύματα και μεταπολεμικά επεκτάθηκε και απασχολούσε 1.300 εργαζόμενους. Το 1951, το εργοστάσιο κάηκε στο μεγαλύτερο τμήμα του. Έκτοτε δεν μπόρεσε να ορθοποδήσει και τελικά διέκοψε τη λειτουργία της το 1964. Από τότε, το οίκημα παραμένει κλειστό.

Εργάτριες της ΥΦΑΝΕΤ μπροστά στις μηχανές.
Το 1930, εγκαταστάθηκε ηλεκτρογεννήτρια 430 hp για να αυξηθεί η δυναμικότητα. Το 1936, το εργοστάσιο απασχολούσε 550 εργαζόμενους και παρήγαγε 300.000 m τον χρόνο, αξίας 45.000.000 δραχμών (ισοτιμία:1 χρυσή λύρα = 600 προπολεμικές δραχμές). 

Εργάτριες της ΥΦΑΝΕΤ μπροστά στις μηχανές
Αεροφωτογραφία της περιοχής της ΥΦΑΝΕΤ τη δεκαετία του 1930. ▐░▌
Με συνολικό εμβαδόν 19.500 m² σε ένα οικόπεδο 13 στρεμμάτων και σύνορα τις οδούς Παπάφη, Ομήρου, Περδίκα και το ρέμα Κωνσταντινίδη (ή ρέμα ΥΦΑΝΕΤ)
Αεροφωτογραφία της περιοχής της ΥΦΑΝΕΤ τη δεκαετία του 1930
Δελτίο του σωματείου εργαζομένων.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις της ΥΦΑΝΕΤ, καθόρισαν την πορεία των εργατικών αγώνων της πόλης. Την 2α Μαΐου 1934, η απεργία των εργατών για την απόλυση συναδέλφου τους συνδικαλιστή, δημιούργησε εκρηκτική κατάσταση, η οποία έληξε ομαλά χάρη στην ψύχραιμη στάση του εισαγγελέα.
Δελτίο του σωματείου εργαζομένων
Διαφημιστική καταχώρηση.
Διακρίνονται οι δραστηριότητες, τα προϊόντα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρίας.
Διαφημιστική καταχώρηση
Τίτλος 5 μετοχών της ΥΦΑΝΕΤ, ονομαστικής αξίας 375 δραχμών. Ημερομηνία ίδρυσης: 1/1/1926 στην Θεσσαλονίκη με καταβεβλημένο κεφάλαιο £60.000. Τίτλος 5 μετοχών της ΥΦΑΝΕΤ

Μετά τη διακοπή της λειτουργίας του, το εργοστάσιο περιήλθε στην κυριότητα της Εθνικής Τράπεζας τη Ελλάδος, η οποία προχώρησε σε εκποίηση των μηχανημάτων και των εμπορευμάτων.
Το 1997, Η Εθνική Τράπεζα και ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997", ξεκινούν μια συζήτηση για την αξιοποίηση των χώρων και των κτιρίων.
Παρουσιάζεται μελέτη ανάπλασης που προβλέπει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κέντρο επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων και τραπεζικών στελεχών του βαλκανικού και παραευξείνιου χώρου, γραφεία του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, συνεδριακό κέντρο, βιβλιοθήκη, αρχείο, υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, γραφεία κεντρικής διοίκησης και χώρος κεντρικών εξυπηρετήσεων του ΚΕ.Π.Ο.Α. (ΚΕντρο Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης).
Η μελέτη χρηματοδοτείται από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. με κόστος περίπου 240 εκατομμύρια δραχμές.

Το 2006 , το Υπουργείο Πολιτισμού αγόρασε τα κτίρια από την Ε.Τ.Ε. αντί 10.000.000 ευρώ, με πόρους του Γ΄ ΚΠΣ, λίγες ημέρες πριν από την εκπνοή του προγράμματος και με απώτερο στόχο την αποκατάσταση του ακινήτου με πόρους του ΕΣΠΑ. Έκτοτε τίποτα δεν κινείται για το θέμα του ακινήτου της ΥΦΑΝΕΤ.

Από τα σχέδια ανάπλασης από την ΕΤΕ το 1997Φωτογραφία μακέτας από τα σχέδια ανάπλασης από την ΕΤΕ το 1997
Από την 20η Μαρτίου του 2004 το κτίριο τελεί υπό κατάληψη από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και μετονομάζεται σε "Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ" Οι καταληψίες διοργάνωσαν πορείες, ανοιχτές συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις και συλλογική κουζίνα. Δημιούργησαν ακόμη το "πάρκο BMX" με ράμπες ακροβατικών και κατά καιρούς έκαναν διορθωτικές παρεμβάσεις και συντηρήσεις στο κτίριο. Πρόσφατη εικόνα του εσωτερικού