Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Ο Δρ. Ιάσων Δραγάσης Παλαιολόγος στο χειρουργείο του

Ο Δρ. Ιάσων Δραγάσης κατά τη διάρκεια εγχείρισης σε Σέρβο τραυματία στη μεγάλη αίθουσα του χειρουργείου του. Πίσω του, τραυματίες της Κρητικής Χωροφυλακής αναρρώνουν μετά από επέμβαση στο κρανίο. Είχαν τραυματισθεί σε οδομαχίες κατά των Βουλγάρων στη Θεσσαλονίκη.

Το Νοσοκομείο του Δραγάση, ξεκίνησε να λειτουργεί το 1912. Αρχικά, στο κτίριο της Τράπεζας Μυτιλίνης που είχε αναστείλει τη λειτουργία της το 1911 και του παραχωρήθηκε. Λειτουργούσε ως παράρτημα του Β' Στρατιωτικού Νοσοκομείου, του οποίου διευθυντής ήταν ο αρχίατρος Αιγινήτης, ο οποίος συνεργάσθηκε στενά με τον Δραγάση. Είχε δύο τμήματα, το Ελληνικό και το Σερβικό.
Ο ίδιος έφερε όλα τα υλικά, τον εξοπλισμό και τα φάρμακα από την κλινική του στο Παρίσι. Η μοναδική βοήθεια που έλαβε από τις αρχές, ήταν η χορηγία του μεσημεριανού φαγητού από το Β' Στρατιωτικό νοσοκομείο. Ο ίδιος ανέλαβε και όλες τις λειτουργικές δαπάνες του Νοσοκομείου, ξοδεύοντας 65.000 δραχμές.
Δίπλα του, βοηθός του και χορηγός, η μέλλουσα σύζυγός του κόμισσα Ευγενία Καπνίστ, η θεία της Νίνα Ομπαλένσκυ και η ανηψιά της Νίνα Αρσένιεφ, κόμισσες από τη Ρωσία, που εργάστηκαν ως νοσοκόμες.
Το Νοέμβριο του 1913, το χειρουργείο μεταφέρθηκε στην έπαυλη Αλλατίνι, ως παράρτημα του Δ' Στρατιωτικού νοσοκομείου.

Πηγή: Περιοδικό "συλλογές", έτος 31ο, τεύχος 341, Δεκέμβριος 2013, σελ. 1411-1416