Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Μάης 1936 - Η πορεία των απεργών καπνεργατών

Μάιος 1936.
Μια απ' τις ηρωικότερες στιγμές της ιστορίας του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη, με τραγική κατάληξη.
Φωτογραφία: Κλείτος Κύρου

 

 

Σύντομο ημερολόγιο:

29 Απριλίου: 12.000 καπνεργάτες της θεσσαλονίκης ξεκινούν απεργία διαρκείας με βασικό αίτημα την αύξηση του μεροκάματου από 75 σε 135 δραχμές με βάση τη "σύμβαση Παπαναστασίου" του 1924, την οποία δεν εφάρμοζαν οι καπνέμποροι. Η απεργία είχε τη στήριξη της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας και της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (της οποίας τον έλεγχο είχε το ΚΚΕ).

30 Απριλίου: Στην απεργία συμμετέχουν και τα σωματεία καπνεργατών Δράμας και Καβάλας.

2 Μαΐου: Προσχωρούν στην απεργία τα σωματεία του Αγρινίου, της Κομοτηνής, της Ξάνθης, του Λαγκαδά, της Καρδίτσας και του Πειραιά.

5 Μαΐου: Απεργίες συμπαράστασης από σωματεία άλλων κλάδων όπως κλωστοϋφαντουργών και χαρτεργατών.

8 Μαΐου: Πορεία προς Διοικητήριο. Η χωροφυλακή προσπαθεί να την εμποδίσει, αποτυγχάνει και πυροβολεί κατά του άοπλου πλήθους. Στήνονται οδοφράγματα, τα οποία ενισχύονται τόσο από απεργούς σε άλλες πορείες όσο και από κατοίκους της πόλης.

9 Μαΐου: Γενίκευση της απεργίας με συμμετοχή 25.000 εργατών, βιοτεχνών, επαγγελματιών και φοιτητών. Η καταστολή κορυφώνεται.
Η χωροφυλακή επιτίθεται βίαια κατά των συγκεντρώσεων και δολοφονεί δώδεκα διαδηλωτές.
Το μεσημέρι επεμβαίνει ο στρατός. Στρατιώτες περιφρουρούν τα αστυνομικά τμήματα, το Γ' Σώμα Στρατού βρίσκεται σε επιφυλακή και μια σειρά αντιτορπιλικών να καταπλέουν στο λιμάνι.
Παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων, οι απεργοί και ο λαός της πόλης συγκεντρώνονται στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Εγνατίας, όπου εγκρίνει ψήφισμα υπέρ της τιμωρίας των ενόχων της δολοφονίας των απεργών.

10 Μαΐου: Μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας από τη χωροφυλακή και το στρατό, κηδεύονται οι νεκροί.

11 Μαϊου: Η ένταση εκτονώνεται.

12 Μαΐου: Ικανοποιούνται τα περισσότερα αιτήματα των απεργών και η απεργία λήγει.