Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Το σιδηρουργείο των εργαστηρίων του Ισλαχανέ (1904)

Το Ισλαχανέ υπήρξε το πρώτο επαγγελματικό-τεχνικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης.

Το ξυλουργείο των εργαστηρίων του Ισλαχανέ (1904)Χτίστηκε δίπλα στο τζαμί του Νουμάν Πασά, σαν επέκταση του ιεροσπουδαστήριου (μεντρεσέ) και λειτούργησε από το 1894 (κατ' άλλους 1896) ως ορφανοτροφείο, προσφέροντας στους τρόφιμους τεχνική εκπάιδευση.
Τα τρια κτίριά του βρίσκονταν κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη, έξω από τα ανατολικά τείχη (σήμερα διασταύρωση Ολυμπιάδος με Αγ.Δημητρίου) ▐░▌

Το μηχανουργείο των εργαστηρίων του Ισλαχανέ (1904)

Αποτέλεσε καρπό της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Οθωμανικού κράτους, που εφαρμόστηκε από τα μισά του 19ου αιώνα, εισάγοντας τον θεσμό των επαγγελματικών-τεχνικών σχολείων.

Το ορφανοτροφείο παρείχε γνώσεις σε ραπτική, υποδηματοποιΐα, υφαντική, τυπογραφία, λιθογραφία, σχέδιο (υπό την εποπτεία Γάλλου καθηγητή) ενώ διέθετε εργαστήριο ξυλουργικής που παρακολουθούσαν την περίοδο του 1904, 40 τρόφιμοι,  μηχανουργείο που παρακολουθούσαν 60 τρόφιμοι και σιδηρουργείο, που διέθετε τέσσερεις μεταλλουργικές καμίνους για 30 ειδικευόμενους.

Το τζαμί Νουμάν Πασά. Στα δεξιά του, τα δύο από τα τρία κτίρια του Ισλαχανέ

Tο τριώροφο κτίριο του Ορφανοτροφείου Ισλαχανέ τη δεκαετία του 1890Πηγές:
Αρχείο Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Αρχείο Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, Αρχείο Ι.Μέγα, Al. Van De Brule - Le bluff Macédonien

 

icon