Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης


Ζευγάρι στον Κήπο των Πριγκίπων (Μπεξινάρι)Ζευγάρι στον Κήπο των Πριγκίπων (Μπεξινάρι ή Μπεστσινάρ) τη δεκαετία του 1920.

Το πάρκο στο Μπεστσινάρ (στα Τουρκικά σημαίνει πέντε πλατάνια), δημιουργήθηκε από τον Βαλή Σαμπρί Πασά το 1836, στην περιοχή της τρίτης και τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού. Ονομάστηκε "Κήπος των Πριγκίπων" μετά την απελευθέρωση προς τιμήν των 8 πριγκίπων, παιδιών του Γεωργίου του Α'.
Στο πάρκο έφτανε το τραμ της γραμμής Ντεπώ - Μπεστσινάρ και καραβάκια το συνέδεαν με τους μύλους Αλλατίνι. 
Απετέλεσε χώρο αναψυχής και αγαπημένο τόπο για τα καλοκαιρινά μπάνια των κατοίκων της πόλης. Φυσικά, τα ήθη της εποχής, απαιτούσαν τον διαχωρισμό της πλαζ σε διαφορετικούς χώρους για άντρες και γυναίκες, όχι μόνο στην παραλία αλλά και στη θάλασσα. Το ναυτικό επέβλεπε την τήρηση των ηθών με θαλάσσιες περιπολίες μεταξύ των δύο τμημάτων.
Στους χώρους του λειτουργούσε καφενείο, ζυθεστιατόριο, πίστα πατινάζ, θέατρο και καμπαρέ. Το 1926, στον χώρο λειτούργησε και στρατόπεδο γυμνιστών υπό τον γιατρό Ντουάρτε, με αντικείμενο μια άλλη μορφή γυμναστικής. Αρίθμισε πενήντα μέλη πριν διαλυθεί μετά από κινητοποιήσεις εκκλησιαστικών οργανώσεων. Το Μπεξινάρι φιλοξενούσε ακόμη, για αρκετά χρόνια, τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά που διοργάνωνε η Σοσιαλιστική Εργατική Οργάνωση (Φεντερασιόν).
Η ανάπτυξη των βυρσοδεψείων στην περιοχή τη δεκαετία του 1930 και η επέκταση του λιμανιού, οδήγησαν το πάρκο σε μαρασμό.