Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Παλιές φωτογραφίες

Οι παλιές φωτογραφίες είναι χωρισμένες σε κατηγορίες ανάλογα με τη θεματολογία τους για ευκολότερη πρόσβαση. Ίσως κάποιες θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε περισσότερες από μια κατηγορίες αλλά αυτό αποφεύχθηκε χάριν οικονομίας του χώρου. Υπάρχει εξ άλλου και η αναζήτηση στο επάνω τμήμα της οθόνης καθώς και μια αναλυτικότερη σελίδα αναζήτησης.
Δίπλα από ορισμένες θα δείτε το σύμβολο ▐░▌. Πατώντας το θα εμφανισθεί η περιοχή που έχει βγει η φωτογραφία στους χάρτες της google μαζί με προβολή στο streetview. Είναι ενδιαφέρουσα μια σύγκριση των δυο εποχών.

 Ο θεατής πρέπει να έχει υπόψη του τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες έχουν βγει αυτές οι φωτογραφίες και το τεχνολογικό επίπεδο της εποχής. Δεν πρέπει ακόμη να παραβλέψει την αντοχή των υλικών στο χρόνο και τη κατά καιρούς χρήση ή αποθήκευση αυτών των φωτογραφιών.

Πλανόδιοι φωτογράφοι

Ορισμένες έχουν βγει με μεγάλες μηχανές στηριγμένες σε τρίποδο, οι οποίες χρησιμοποιούσαν γυάλινες πλάκες. Ο φωτογράφος ήταν αναγκασμένος να κουβαλάει μεγάλο βάρος, έπρεπε να βρει βατό μέρος για τη στήριξη της μηχανής και πολλές φορές κουβαλούσε μαζί του και ένα μικρό σκοτεινό θάλαμο για την εμφάνιση και εκτύπωση των φωτογραφιών. Έτσι πολλές δεν είχαν "φιξαριστεί" σωστά με αποτέλεσμα κιτρινίλες και καψίματα.

Κάποιες τραβήχτηκαν με τη "νέα γενιά" μηχανών που άρχισαν να εμφανίζονται τότε οι οποίες χρησιμοποιούσαν φιλμ πολλαπλών στάσεων που μπορούσε να τοποθετηθεί στη μηχανή στο φως της ημέρας. Τα κλέιστρα τους μπορούσαν να τραβήξουν πια με ταχύτητες έως 1/500 sec και οι τυχεροί κάτοχοί τους τις κουβαλούσαν σε τσάντες ή ακόμη και κρεμασμένες στο λαιμό τους. 

Είμαστε τυχεροί που αρκετές απ' αυτές επιβίωσαν στο χρόνο και μας δίνουν μια εικόνα της ιστορίας της πόλης και ευχαριστούμε, έστω και με καθυστέρηση ενός αιώνα, τους επώνυμους και ανώνυμους δημιουργούς τους.

Φωτογραφικές μηχανές  
Albini Alba -1914 Albini Alba (1914)
Ιταλική Μηχανή "πλάκας" 6,5Χ9
Homeos - 1914 Homeos (1914)
Η πρώτη μηχανή 35mm
Kodak Brownie 2 - 1917 Kodak Brownie 2 (1917)
Φίλμ τύπου 130 (23Χ124mm) 6 στάσεων
UR Leica - 1914 UR Leica (1914)
Η μηχανή που καθιέρωσε το φιλμ των 35mm
 

Τελευταίες φωτογραφίες

Η Νικ. Γερμανού το 1938
Μια παρέα στην Περαία το 1938
Εβραϊκό αργυραμοιβείο το 1917
Μπέη Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος το 1917
Αντιαφροδισιακό ιατρείο στη Μπάρα το 1918
Στην Αγίας Σοφίας το 1916
Πλοία μπροστά στην πόλη
Από την υποδοχή του Σουλτάνου - 1911
Περιμένοντας πελάτη με την υπαίθρια ζυγαριά του - 1946
Άποψη από τα τείχη από τον φακό του Περικλή Παπαχατζιδάκη - 1932
Στη παραλία της Αρετσούς, μπροστά στον «Παράδεισο» - 1934
Κορίτσι με καλάθι στη Λ.Νίκης - Βούλα Παπαϊωάννου 1950-55
Η «Διαγώνιος» τη δεκαετία του 1960
Νοσηλεύτριες για μπάνιο στην Καλαμαριά το 1918