Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Παλιές φωτογραφίες

Οι παλιές φωτογραφίες είναι χωρισμένες σε κατηγορίες ανάλογα με τη θεματολογία τους για ευκολότερη πρόσβαση. Ίσως κάποιες θα μπορούσαν να ταξινομηθούν σε περισσότερες από μια κατηγορίες αλλά αυτό αποφεύχθηκε χάριν οικονομίας του χώρου. Υπάρχει εξ άλλου και η αναζήτηση στο επάνω τμήμα της οθόνης καθώς και μια αναλυτικότερη σελίδα αναζήτησης.
Δίπλα από ορισμένες θα δείτε το σύμβολο ▐░▌. Πατώντας το θα εμφανισθεί η περιοχή που έχει βγει η φωτογραφία στους χάρτες της google μαζί με προβολή στο streetview. Είναι ενδιαφέρουσα μια σύγκριση των δυο εποχών.

 Ο θεατής πρέπει να έχει υπόψη του τις συνθήκες κάτω απ' τις οποίες έχουν βγει αυτές οι φωτογραφίες και το τεχνολογικό επίπεδο της εποχής. Δεν πρέπει ακόμη να παραβλέψει την αντοχή των υλικών στο χρόνο και τη κατά καιρούς χρήση ή αποθήκευση αυτών των φωτογραφιών.

Πλανόδιοι φωτογράφοι

Ορισμένες έχουν βγει με μεγάλες μηχανές στηριγμένες σε τρίποδο, οι οποίες χρησιμοποιούσαν γυάλινες πλάκες. Ο φωτογράφος ήταν αναγκασμένος να κουβαλάει μεγάλο βάρος, έπρεπε να βρει βατό μέρος για τη στήριξη της μηχανής και πολλές φορές κουβαλούσε μαζί του και ένα μικρό σκοτεινό θάλαμο για την εμφάνιση και εκτύπωση των φωτογραφιών. Έτσι πολλές δεν είχαν "φιξαριστεί" σωστά με αποτέλεσμα κιτρινίλες και καψίματα.

Κάποιες τραβήχτηκαν με τη "νέα γενιά" μηχανών που άρχισαν να εμφανίζονται τότε οι οποίες χρησιμοποιούσαν φιλμ πολλαπλών στάσεων που μπορούσε να τοποθετηθεί στη μηχανή στο φως της ημέρας. Τα κλέιστρα τους μπορούσαν να τραβήξουν πια με ταχύτητες έως 1/500 sec και οι τυχεροί κάτοχοί τους τις κουβαλούσαν σε τσάντες ή ακόμη και κρεμασμένες στο λαιμό τους. 

Είμαστε τυχεροί που αρκετές απ' αυτές επιβίωσαν στο χρόνο και μας δίνουν μια εικόνα της ιστορίας της πόλης και ευχαριστούμε, έστω και με καθυστέρηση ενός αιώνα, τους επώνυμους και ανώνυμους δημιουργούς τους.

Φωτογραφικές μηχανές  
Albini Alba -1914 Albini Alba (1914)
Ιταλική Μηχανή "πλάκας" 6,5Χ9
Homeos - 1914 Homeos (1914)
Η πρώτη μηχανή 35mm
Kodak Brownie 2 - 1917 Kodak Brownie 2 (1917)
Φίλμ τύπου 130 (23Χ124mm) 6 στάσεων
UR Leica - 1914 UR Leica (1914)
Η μηχανή που καθιέρωσε το φιλμ των 35mm
 

Τελευταίες φωτογραφίες

Η Παναγία Χαλκέων και η ολόγυρα περιοχή
Στην 29η ΔΕΘ το 1964, μπροστά στο περίπτερο της ΔΕΗ.
Άποψη της πόλης από τα ανατολικά τείχη
Παρατηρώντας την πόλη
Η οδός Μεταμορφώσεως τη δεκαετία του 1980
Γυναίκες στα κάστρα το 1916
Η κίνηση στην Λεωφόρο Νίκης στα μέσα της δεκαετίας του 1920
Η προκυμαία και ο Λ.Πύργος με το προτείχισμα το 1900
Έργα στη Λεωφόρο Νίκης το 1919
Μπροστά στον Χαμόδρακα το 1958
Το πλοίο, η παλιά παραλία και ο Λευκός Πύργος
Η παρέα του Τσιτσάνη τη μέρα της απελευθέρωσης
Πολυεθνική αστυνομία το 1916
Γυναίκα με μωρό - πρόσφυγες τον Δεκέμβριο του 1918