Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Φωτογραφίες


Η Θεσσαλονίκη είναι ίσως η πιο φωτογραφημένη πόλη στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Στις αρχές του 20ου αιώνα φιλοξένησε ανθρώπους απ' όλο τον κόσμο. Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Σκωτσέζοι, Ρώσοι, Βέλγοι και μονάδες από τις αποικίες στους στην Ασία, Αυστραλία και Αφρική πέρασαν από την πόλη και αναμείχθηκαν με Εβραίους, Τούρκους, Έλληνες, Αρμένιους, Βούλγαρους, Σέρβους και μετανάστες από δεκάδες σημεία της ευρύτερης περιοχής. Δεν ήταν λίγοι και οι περιηγητές, οι διπλωμάτες ακόμη και οι κατάσκοποι από Γερμανία, Η.Π.Α., Καναδά, Ν.Ζηλανδία και άλλες χώρες. 

Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, η φωτογραφία άρχισε να αναπτύσσεται τεχνολογικά. Έκαναν την εμφάνισή τους μικρές μηχανές και ήταν δυνατόν πλέον να τις κουβαλάει κανείς σε μια τσάντα ώμου. Οι πλάκες από γυαλί ή σελιλόιντ άρχισαν να αντικαθίστανται με φιλμ που μπορούσαν να τοποθετηθούν στη μηχανή σε φως ημέρας. 
Οι φωτογράφοι του στρατού αλλά και οι δεκάδες ερασιτέχνες, κατέγραψαν τις γειτονιές της πόλης, τους ανθρώπους της, τα γεγονότα και χιλιάδες αναμνηστικές καρτ ποστάλ της πόλης άρχισαν να κυκλοφορούν σ' όλο τον κόσμο για να κρατήσουν την επαφή των στρατιωτών με τις οικογένειές τους.

Οι παλιές φωτογραφίες που εμφανίζονται εδώ, έχουν πηγή κυρίως ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες που φιλοξενούν υλικό και μελέτες από την περίοδο του Μεγάλου Πολέμου. Υπάρχουν βέβαια και κατοπινές καταγραφές, μέχρι τη δεκαετία του 1980 αλλά ο πλούτος του υλικού είναι μικρότερος.
Σταδιακά, το συγκεντρωμένο υλικό θα αυξάνει αλλά με αργούς ρυθμούς κι' αυτό για ένα κυρίως λόγο: οι φωτογραφίες που εντοπίζονται τις περισσότερες φορές είναι σε κακή κατάσταση. Η φθορά του χρόνου, οι στάμπες των ταχυδρομείων, οι αφιερώσεις και οι υπογραφές αλλά και η κακή ψηφιοποίηση απαιτούν χρόνο για αποκατάσταση και πολλές φορές γίνεται αναζήτηση των φοτογραφιών από πολλαπλές πηγές ωστε να είναι δυνατή η συσχέτισή τους.

Οι σύγχρονες φωτογραφίες που παρουσιάζονται έχουν προκύψει από περιηγήσεις στην πόλη, μέσα από καθημερινές ματιές, με αγάπη αλλά και μια κριτική διάθεση. Η σύνθεση του πληθυσμού μπορεί να έχει αλλάξει, το τοπίο να έχει πλακωθεί από μπετόν, αυτοκίνητα, κεραίες και κλιματιστικά αλλά πίσω απ' όλα υπάρχει η Θεσσαλονίκη που παραμένει μια όμορφη πόλη.