Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Υλικό

Εδώ θα βρείτε υλικό που εντοπίσαμε στο internet.
Μπορείτε να "κατεβάσετε" αρχεία, να δείτε ταινίες και να ακολουθήσετε συνδέσμους που αφορούν διαχρονικά την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Φιλμ από την υποδοχή του σουλτάνου Μεχμέτ Ε' Ρεσάντ το 1911

Διαβάστε περισσότερα: Φιλμ από την υποδοχή του σουλτάνου Μεχμέτ Ε' Ρεσάντ το 1911

Απόσπασμα από την υποδοχή του σουλτάνου Μεχμέτ Ε' Ρεσάντ, που επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη το 1911, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Βαλκάνια.
Η κινηματογράφηση έγινε από τους αδελφούς Μανάκη, τον Γιαννάκη και τον Μίλτο.

Με τα Γαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη του 1915

Διαβάστε περισσότερα: Με τα Γαλλικά στρατεύματα στη Θεσσαλονίκη του 1915Μονταρισμένα αποσπάσματα από δυο ταινίες των αρχείων του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας, γυρισμένα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 1915.
Στο πρώτο φιλμ που αναφέρεται σε εργασίες της αεροπορίας, βλέπουμε μεταξύ των άλλων και μια εναέρια λήψη της πόλης.
Στο δεύτερο, η πόλη φαίνεται μέσα από τα πλοία του Γαλλικού στόλου.

 

Πλάνα από το ταξίδι του Jacques Bignan από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη το 1928

Διαβάστε περισσότερα: Πλάνα από το ταξίδι του Jacques Bignan από το Παρίσι στη Θεσσαλονίκη το 1928 Τον χειμώνα του 1928 ο Jacques Bignan ξεκίνησε από το Παρίσι με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με ένα FIAT 509. Ο ίδιος και οι 3 συνεπιβάτες του, ήταν ντυμένοι απλά: σακάκι, γραβάτα, μαύρα παπούτσια και παλτό, σαν να πρόκειται να πάνε σε μια δεξίωση. Οι αποσκευές τους τοποθετήθηκαν στον οροφή.

Θεσσαλονίκη - Απόσπασμα από την ταινία 'Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ'

Youtube Video  1969. Ο Φαλακρός Πράκτωρ Θου-Βου στην Περαία, στο Πατσατζίδικον Κωνσταντινούπολις στην Εγνατία και στον Λευκό Πύργο που είχε ακόμη το καφενείο και πρόσβαση στον άνω πύργο όπου υπήρχε και η σειρήνα αεράμυνας.
Από το "Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ - Επιχείρησις Γης Μαδιάμ" της Φίνος Φιλμς σε σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο.
Διάρκεια 3':05" 

Θεσσαλονίκη - Απόσπασμα από την ταινία 'Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται'

Youtube Video  Η ταινία "Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται" γυρίστηκε το 1953 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιώργου Λαζαρίδη, σε κείμενα του Σπύρου Μελά και φωτογραφία του Κώστα Θεοδωρίδη. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Πέτρος Κυριακός , Σάσα Ντάριο , Γιώργος Καμπανέλλης , Γκέλυ Μαυροπούλου , Νίκος Ματθαίος , Νανά Παπαδοπούλου , Αλέκος Αναστασιάδης , Δημήτρης Αβιάτης , Αλέκος Πομώνης , Κώστας Παπακωνσταντίνου (I) , Κώστας Βουτσάς , Νάσος Πατέτσος και Ζωζώ Σαπουντζάκη.

Εδώ αποσπάσματα στον Σ. Σταθμό και τη Λ. Νίκης.

Διάρκεια 2':08" 

Jimmy Crowley - Salonika

   
Διαβάστε περισσότερα: Jimmy Crowley - SalonikaΈνα Ιρλανδέζικο τραγούδι για τους Ιρλανδούς στρατιώτες που πολέμησαν στη Θεσσαλονίκη το 1917 , ερμηνευμένο από τον Jimmy Crowley. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί παραδοσιακό, αφού οι στίχοι του έχουν προκύψει από διάφορους και πολλές στροφές έχουν τροποποιηθεί ή προστεθεί ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις της περιοχής του Cork απ' όπου προέρχεται.
Κατά τη διάρκεια του 1ου παγκόσμιου πολέμου, πολλοί -φτωχοί κυρίως- Ιρλανδοί, είχαν καταταγεί ως εθελοντές, για να λάβουν οι οικογένειές τους επίδομα. Αλλά πολλοί ήταν και εκείνοι που αντιμάχονταν την συμμετοχή των Ιρλανδών στους πολέμους της Αγγλίας, πιστοί στο άποψη ότι «η αδυναμία της Αγγλίας είναι η ευκαιρία της Ιρλανδίας». Έτσι το τραγούδι αυτό είχε διάφορες εκτελέσεις με στίχους που εξέφραζαν τις θέσεις του κάθε ερμηνευτή.