Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Πάμε για βρώμικο στις ομπρέλες;

25/8/2016

Πλανόδιος μικροπωλητής μπροστά στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

- Πάμε για βρώμικο στις ομπρέλες;
- Μπα, κάνω διατροφή. Θα πάρω καλαμπόκι.
- Άντε, και 'γω. Με βούτυρο κι αλάτι φυσικά. Τρελαίνομαι.
- Πάμε να περπατήσουμε κιόλας, να χάσουμε κα'να κιλό.
- Και να ρίξουμε κα'να βλέφαρο.
- Εννοείται

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο σκηνικό στην περιοχή γύρω απ' τις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου.
Ο χώρος, έχει καταληφθεί, νομίμως, από μικροπωλητές που πουλάνε "βρώμικα", καλαμπόκια, μαλλί της γριάς και άλλα είδη υγιεινής διατροφής. Υπάρχουν βέβαια και δεκάδες, όχι και τόσο νόμιμοι, πωλητές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και μόδας, κατασκευασμένων από ανήλικους τεχνίτες στη Νότια Ασία και διακινούμενα από ειδικά εκπαιδευμένους πωλητές από την Αφρική.
Το σκηνικό συμπληρώνουν πλαστικά τραπεζάκια με καρέκλες, που ευγενικά προσφέρουν οι καντίνες στους θαμώνες τους, καταλαμβάνοντας τα πεζοδρόμια κοντά στην παραλιακή, στην οποία παρέχονται ατύπως και με σιωπηρή αποδοχή των πάντων, πολιτών, αρχών και οργάνων της τάξης, θέσεις διπλοπαρκαρίσματος, για γρήγορες αγορές "βρώμικων" από λιμοκτονούντες οδηγούς. 
Τον υπέροχο αυτό χώρο κοινωνικών ζημώσεων (κοινώς νυφοπάζαρου), ντύνουν αρμονικά εξαίσιοι ήχοι του ιδιώματος "μεταβιομηχανικό ambient" παραγόμενοι από φορητές γεννήτριες ρεύματος και  συγκερασμένοι με ζωντανές φωνητικές παραστάσεις πλανόδιων τροβαδούρων, που διασκευάζουν άσματα των αειμνήστων Μανώλη Αγγελόπουλου και Παναγώτη Μιχαλόπουλου συνοδευόμενοι από σαμπλαρισμένους ήχους λαϊκών οργάνων και επιδοκιμαζόμενοι από περαστικούς.
Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από το νέο, υπέροχο, Δημαρχιακό Μέγαρο, οι άρχοντες του οποίου εκδίδουν τις άδειες στους επαγγελματίες, επιβλέπουν τον χώρο, συνεργάζονται με την τροχαία, την αστυνομία, τις υγειονομικές και κάθε άλλου είδους κρατικές υπηρεσίες και ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης.
Όσοι κακοπροαίρετοι ενοχλούνται από την "ζωντάνια" της Νέας Παραλίας και επιθυμούν ήσυχες βόλτες, να συζητούν, να σκέφτονται ή να ακούν με τα ακουστικά τους την (προφανώς άθλια) μουσική που οι ίδιοι επιλέγουν, ας κάνουν τις βόλτες τους στα παρκάκια μπροστά στα κοιμητήρια της Θέρμης, να συνηθίζουν κιόλας. 

Καντίνα μπροστά στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου

Πλανόδιος πωλητής καλαμποκιών στη Νέα Παραλία