Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Παλιά Κτηνιατρική: στα ερείπια των ελπίδων για ένα ανύπαρκτο(;) θησαυρό

5/6/2016

Το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στην Γιαννιτσών, είναι το τελευταίο από μια σειρά κτιρίων της Κτηνιατρικής σχολής που λειτουργούσε στην περιοχή από το 1952 μέχρι το 1972. Το μόνο εναπομείναν κτίριο, συνέχισε τη λειτουργία του ως νεκροτομείο μέχρι το 1985 και έκτοτε στέκει ερηπωμένο, κατάλληλο μόνο για γύρισμα καμιάς ταινίας τρόμου.▐░▌.
Το 1954 και το 2012, ήρθε στο προσκήνιο, μετά από μια νόμιμη και μια παράνομη, αντίστοιχα, εκσκαφή χρυσοθήρων, για αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού.

Στην περιοχή, πριν από το 1940, υπήρξε ανεπτυγμένη Εβραϊκή κοινότητα. Φήμες, αστικοί μύθοι αλλά και μερικά πραγματικά γεγονότα, προκάλεσαν και προκαλούν το ενδιαφέρον των αναζητητών θησαυρών για την περιοχή. Στο φύλλο της 3ης Μαρτίου του 1954 του "Ελληνικού Βορρά", αναφέρεται:
«Εις την σειρά των από ετών διενεργουμένων εις διάφορα σημεία της πόλεώς μας ανασκαφών, προς ανεύρεσιν κεκρυμμένων θησαυρών, είτε Εβραίων συμπολιτών, είτε κατακτητών, είτε των συμμοριτών, προσετέθη από προχθές ακόμη μία. Την φοράν αυτήν, τρεις συμπολίται, ο Ισραηλίτης Τζακ Αρούχ και οι ομοεθνείς μας Χαράλ. Πηλιανόπουλος και Δημ. Παπαμανώλης, ισχυριζόμενοι ότι επί κατοχής ετάφησαν εις ένα φρέαρ εις την οδόν Στ. Βουτυρά, παρά τω εργαστηρίω της Κτηνιατρικής Σχολής δύο τενεκέδες με χρυσά νομίσματα και άλλα αντικείμενα, εξησφάλισαν την σχετικήν άδειαν της Γεν. Διοικήσεως. Και από προχθές ήρχισαν, όπως φαίνεται εις την εικόνα μας, αι ανασκαφαί, παρουσία εκπροσώπων της Αρχής, των ενδιαφερομένων και πολλών περιέργων. Ατυχώς μέχρι χθες το εσπέρας ουδαμού ανεφάνη ίχνος χρυσού και πιστεύεται γενικώς ότι και ο θησαυρός αυτός όπως και τόσοι άλλοι αναζητηθέντες εις το πρόσφατον παρελθόν, θα αποδειχθή άνθρακες... Οπωσδήποτε η σκαπάνη εργάζεται, οι... χρυσοθήραι ελπίζουν και οι περίεργοι αγωνιούν».
Κατά την διάρκεια του τριημέρου της αργίας των Τριών Ιεραρχών, το 2012, παράνομοι χρυσοθήρες, έσκαψαν στον χώρο τρύπα βάθους 3 μέτρων, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αφού εκείνες τις ώρες ο χώρος δεν φυλασσόταν. Όταν ο φύλακας ανακάλυψε την τρύπα, ενημέρωσε τις πρυτανικές αρχές και ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος ανέθεσε στον πρόεδρο της Κτηνιατρικής Σχολής, Αθανάσιο Ντινόπουλο, ΕΔΕ, την 13η Φεβρουαρίου. Εξετάστηκαν επτά άτομα, και κατά την ανακοίνωση του πορίσματος ο κ. Ντινόπουλος δήλωσε "άνθρακες ο θησαυρός".
Εντύπωση προκάλεσε και η δενδροφύτευση του χώρου, το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, με παρουσία ενός αντιπρυτάνη, δύο προέδρων σχολών του ΑΠΘ και ενός ακόμη καθηγητή της Κτηνιατρικής.

το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών
το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών
το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στη Γιαννιτσών     

 

icon