Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Τα πρώτα καταστήματα υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη

3/1/2016

CYCLOS MicrosystemsΣτο τέλος της δεκαετίας του 1970, μαζί με την εμφάνιση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών, άρχισαν να εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα "κομπιουτεράδικα". 

Ήταν το ξεκίνημα, οι "ηρωικές" εποχές των υπολογιστών, όπου με 1Kb-64Kb μνήμης, με ένα κασετόφωνο για μονάδα αποθήκευσης, με σύνδεση στην τηλεόραση και με ατέλειωτες ώρες πληκτρολόγησης του κώδικα των προγραμμάτων, προσπαθούσες να κάνεις τα πάντα. Τα καταστήματα αυτά ήταν πόλος για τους χομπίστες των υπολογιστών, όπου κάποιοι απ' τους πελάτες περνούσαν αρκετές ώρες. Πολλά λειτουργούσαν και ως Club, κάποια βρίσκονταν σε ορόφους πολυκατοικιών και ακόμη λιγότερα ανέπτυσσαν εφαρμογές. Δεν ήταν λίγα αυτά που λειτουργούσαν κυρίως με προγράμματα παιχνιδιών, κάποια διέθεταν ειδικά αξεσουάρ για συγκεκριμένα μοντέλα ενώ η επαγγελματική ανάπτυξη και υποστήριξη μόλις ξεκινούσε.

Οι υπολογιστές της εποχής άκουγαν στα ονόματα Sinclair ZX81Jupiter Ace (με 1Kb RAM παρακαλώ και γλώσσα FORTH στη ROM), Grundy NewBrainTexas Instruments TI-99/4ACASIO FX-750P, Acorn Atom και Electron, Commodore VIC-20 και λίγο αργότερα Sinclair ZX-Spectrum, ORIC 1 και ATMOS, Commodore 64 /128, Amstrad CPC 464, 664 και 6128, Atari 400/600/800, (διάφορα) MSX, Dragon 32 και 64, Acorn BBC Micro. Αυτοί ήταν οι υπολογιστές για χομπίστες κυρίως και για εκπαιδευτική χρήση. Οι εταιρίες και τα Πανεπιστήμια χρησιμοποιούσαν μεγαλύτερα μηχανήματα, τα περισσότερα με ενσωματωμένη οθόνη και κάποια μονάδα δισκέτας (8" ή 5.25") , μοντέλα όπως Apple II και Apple IIITandy TRS-80/II/III/4PAmstrad PCW 8256/8512IBM PCjr και PC, NEC PC-100, Philips YES, Apricot F1, Sinclair QLGoupil G3/G4, NCR PC4. Αργότερα, τα όρια ανάμεσα σε προσωπικούς και επαγγελματικούς υπολογιστές άρχισαν να μειώνονται με την κυκλοφορία των Atari ST 520 και 1040, Commodore Amiga, Acorn ArchimedesIBM-PC  συμβατοί, Apple Lisa και Macintosh.  Εδώ αναφέρονται κυρίως οι υπολογιστές που διατίθεντο στην πόλη με μια μη απόλυτη χρονολογική σειρά και παραλείποντας κάποια μοντέλα είτε γιατί κυκλοφόρησαν ελάχιστα είτε γιατί αφορούσαν μια περιορισμένη ειδική ομάδα καταναλωτών.

Μερικά από τα γνωστότερα καταστήματα:

  • Κύκλος (Cyclos Microsystems) που άνοιξε το 1976 στην Β.Σοφίας 36 και μεταφέρθηκε στο ιστορικό κατάστημα, στην Αγγελάκη 39 το 1979.
  • Κέντρο Υπολογιστών Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε το 1983 στην Κατούνη 3 για να μεταφερθεί λίγο αργότερα στη Δ.Γούναρη 60 και να ανοίξει και ένα ημιυπόγειο υποκατάστημα επί της Αγγελάκη 31.
  • Logica Computers στη Διαγόρα 35, στην Τούμπα, απ' τα παλιότερα και μεγαλύτερα καταστήματα του χώρου.
  • INFO 2000 με δυο καταστήματα, ένα στην Πατρών 3 στην Ανάληψη και ένα Παπαναστασίου 26.
  • Micro Ηλεκτρονική από το 1987 απέναντι στο Τεχνικό Λύκειο Ευκλείδη.
  • MPS Computers στην Πολυτεχνείου 47 από το 1982, ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα της πόλης.
  • Kissware από το 1987 στη Βασ. Όλγας 93 και από το 2000, στην Καλαμαριά, Πόντου 97 με Καυκάσου. Το Kissware είναι από τα ελάχιστα καταστήματα του χώρου που επιβίωσαν και εξακολουθούν να λειτουργούν στον πόλη.
  • MICOM στη Σαλαμίνος 2 και αργότερα και δεύτερο κατάστημα στη Π.Πατρών Γερμανού 41. Εκτός από τους χομπίστες θα το θυμούνται και οι οδοντίατροι για την εφαρμογή που ανέπτυξε.
  • Κέντρο υπολογιστών/club Ευκλείδης πίσω από το Τεχνικό Λύκειο Ευκλείδης, στη Θεαγένους Χαρίση 51.
  • Ιnfovision στην Αλεξανδρείας 79, ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα για χομπίστες.
  • General, αρχικά στον ημιόροφο της Προμηθέως 1 και μετά στην Εθν. Αμύνης, ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα καταστήματα του χώρου στην πόλη.
  • Atari Computers στη Β.Γεωργίου 12. πολύ γνωστό στους μουσικούς της πόλης αφού τα Atari ST διαδέχθηκαν τα Commodore 64 στις μουσικές εφαρμογές και κυριάρχησαν στον χώρο.
  • Πολύτοπο Computers στη Χαλκιδικής 40 στην Ανάληψη. Ένα από τα καταστήματα που επιβιώνει ακόμη από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990.
   CHIP computer center στον 6° όροφο στη Μητροπόλεως 25.
  • MICRO-CLUB στον 2° όροφο στην Ερμού 2. Λειτουργούσε σαν κατάστημα και σαν club.
   DELTA computer systems στην Πολυτεχνίου 17.
  • Input - Amiga fun club στη Θερμοπυλών 32, κοντά στο πάρκο της Κρήτης στη Μαρτίου.
  • NoLimit στην Ανθέων 47δίπλα στο Βαφοπούλειο.
  • SMM B.E. στον 2° όροφο στην Αγ.Σοφίας 48 με Εγνατία. Το σημαντικότερο κατάστημα αυτοματισμών στην Θεσσαλονίκη.

 

Φυσικά υπήρχαν και άλλα. Τα περισσότερα δεν άντεξαν στην εισβολή των πολυεθνικών και αργότερα με την μετατροπή των υπολογιστών σε καταναλωτικές συσκευές ευρείας κλίμακας, στον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων. Αυτό που πια δεν υπάρχει στον χώρο, αυτό που πρεσέφεραν αυτά τα μαγαζιά, τα "κομπιουτεράδικα" όπως τα αποκαλούσαν, ήταν η χαρά της χρήσης, η μαγεία να ανακαλύπτεις - συλλογικά συνήθως μέσα στα club τους - κάτι νέο. Μέσα από αυτούς τους χώρους βγήκε η επόμενη γενιά των επαγγελματιών της πληροφορικής, μέσα σ' αυτά τα μαγαζιά σπούδασαν όχι λίγοι καταξιωμένοι "κομπιουτεράδες". 

 

 

Πηγές εικόνων και πληροφοριών: retrovisions.gr, περιοδικά: Computer για Όλους, Pixel, Η Ελληνική πλευρά του Amstrad, RAM, Sptite, Interface

CYCLOS 1987Ο Κύκλος το 1987 επί της Αγγελάκη 39
Κέντρο Υπολογιστών - Γούναρη 60 - 1985
Κέντρο Υπολογιστών - Γούναρη 60 - 1985
Κέντρο Υπολογιστών - Αγγελάκη 31 - 1987
Κέντρο Υπολογιστών - Αγγελάκη 31 - 1987
MPS Computers - Πολυτεχνείου 47
MPS Computers - Πολυτεχνείου 47
General - Εθν. Αμύνης
General - Εθν. Αμύνης
Micro Ηλεκτρονική - 1987

Micro Ηλεκτρονική - απέναντι από το Τ.Λ.Ευκλείδη, το 1987
Atari Computers - Βασιλέως Γεωργίου 12 - 1987
Atari Computers - Βασιλέως Γεωργίου 12, το 1987