Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Ο Πύργος της Ευτυχίας μου: ακόμη μια ντροπή της πόλης.

18/5/2015 

Απέναντι από την Εκκλησία της Αναλήψεως, δίπλα στη Βίλα Καπαντζή, στο 110 της Βασ. Όλγας, σκεπασμένο από κισσό, αφίσες και σκουπίδια κάθε είδους, βρίσκεται παρατημένο το κουφάρι του "Πύργου της Ευτυχίας μου" ή Chateau Mon Bonheur όπως ονομαζόταν.

Το Chateau Mon Bonheur τη δεκαετία του 1910

Η πόρτα του στην Β. Όλγας είναι κλειδωμένη, απαγορεύοντας την πρόσβαση, αν όμως κανείς κατεβεί την Π.Συνδίκα και μπει στο πρώτο αδιέξοδο στενό δεξιά, μπορεί να περάσει στον χώρο χωρίς κανένα πρόβλημα. Ερκετοί άστεγοι ακολουθούν αυτή τη διαδρομή και έχουν φτιάξει πρόχειρα καταλύματα στους χώρους του παρατημένου οικοπέδου.

Το βασικό κτίριο και οι προσθήκες του, βρίσκονται σε κατάσταση κατάρρευσης και είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσει κανείς να μπει μέσα. Ολόγυρα χιλιάδες σκουπίδια κάθε είδους και μια έντονη μυρωδιά βόθρου, μούχλας και σαπίλας σε προειδοποιούν να απομακρυνθείς. Τα πατώματα και τα ταβάνια είναι σάπια, οι τοίχοι ραγισμένοι, παντού υπάρχουν τρύπες με σανίδια γεμάτα καρφιά και σχεδόν ό,τι ακουμπήσεις, γκρεμίζεται. Μένει η εντύπωση πως ο κισσός στηρίζει το οίκημα και όχι το αντίθετο.

Τα δυο κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με υπουργική απόφαση από το 1984, μόλις τα εγκατέλειψε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, οι τελευταίοι του ένοικοι. Έκτοτε το μόνο πού έγινε γι αυτά τα υπέροχα κτίρια ήταν μια μικρή προτομή της Αγλαΐας Σχινά ακριβώς απέναντι, στη νησίδα που χωρίζει την Β.Όλγας από την εκκλησία της Αναλήψεως, να θυμίζει πως κάποτε στέγασε τα εκπαιδευτήρια Σχινά και μια μεταμοντέρνα κολώνα δρόμου, να τονίζει την υποκρισία. Δίπλα του, η Βίλα Καπατζή απολαμβάνει δόξες και τιμές. Η αντίθεση είναι εκκωφαντική, τόσο που την παραβλέπεις. 

 

 Όψη από την Βασ. Όλγας Ο κεντρικός πύργος όπως φαίνεται από τη Βίλα Καπαντζή Η προτομή της Αγλαΐας Σχινά  
 Παράθυρο κεντρικού κτιρίου Το άνω τμήμα του πύργου Το μικρότερο κτίριο
 Προσθήκη στο κεντρικό κτίριο Σαπίλα στη βάση του κεντρικού κτιρίου Ταβάνι στο εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου
 Εσωτερικό υπόγειου δωματίου στο κεντρικό κτίριο Πόρτα-τρύπα στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου Χώρος στο υπόγειο του κεντρικού κτιρίου
Τρύπα σε ταβάνι δωματίουΠοικιλία σκουπιδιών στον προαύλιο χώροΚατοικία αστέγων σε βοηθητικό κτίριο στον προαύλιο χώρο
 Περίεργο κτίσμα πίσω από το μικρό κτίριο  - στέγη αστέγων