Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Blog

Σκέψεις, λήψεις, απόψεις βγαλμένες από βόλτες στην πόλη και παλιές φωτογραφίες.


 

Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Ο ΤΥΠΟΣ" πριν 82 χρόνια

11/5/2018

Διαβάστε περισσότερα: Πρωτοσέλιδο της εφημερίδας

Εφημερίδα "Ο ΤΥΠΟΣ", φύλλο Δευτέρας 11 Μαΐου 1936. Πρωτοσέλιδο.

Η ένταση των επεισοδίων έχει αρχίσει να εκτονώνεται, μια μέρα μετά την κηδεία των δολοφονημένων από την χωροφυλακή εργατών. Οι απεργοί σταδιακά υποχωρούν αποδεχόμενοι τις αναθεωρημένες οικονομικές προτάσεις.

13 χρόνια χωρίς τον Σταύρο Κουγιουμτζή

Διαβάστε περισσότερα: 13 χρόνια χωρίς τον Σταύρο Κουγιουμτζή

12/3/2018

13 χρόνια χωρίς τον Σταύρο Κουγιουμτζή που έφυγε από κοντά μας την 12η Μαρτίου το 2005

Ένα απόσπασμα από το Αρχείο της ΕΡΤ από το αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή, γυρισμένο το 1982.
Διάρκεια 1'38"

Οικία Χατζηγώγου - Στοιχειωμένη από την εγκατάλειψη

19/2/2018
Διαβάστε περισσότερα: Οικία Χατζηγώγου - Στοιχειωμένη από την εγκατάλειψη

Η Οικία Χατζηγώγου, στη γωνία των οδών Θέτιδος και Ερυθραίας στη Νέα Κρήνη, απέναντι απ΄την παλιά ψαροταβέρνα του Μπάτη, εγκαταλειμμένη τα τελευταία χρόνια, στεγάζει πια μόνο μύθους και φοβίες. Ένα ακόμη στοιχειωμένο σπίτι, στοιχειωμένο από την εγκατάλειψη. ▐░▌

Μια «Μέδουσα» στην καρδιά του Καλοκαιριού

Διαβάστε περισσότερα: Μια «Μέδουσα» στην καρδιά του Καλοκαιριού

17/7/2017

Από το Λιμάνι μέχρι την Καλαμαριά, οδηγώντας μεσάνυχτα στη βροχή. 
Μια Θεσσαλονίκη στους 16° C στην καρδιά του Καλοκαιριού, αντιμέτωπη με το καιρικό φαινόμενο που οι μετεωρολόγοι ονόμασαν «Μέδουσα»
Διάρκεια 3'

Σάββατο βράδυ με τα σκουπίδια του κέντρου

25/6/2017
Διαβάστε περισσότερα: Σάββατο βράδυ με τα σκουπίδια του κέντρουΞημερώματα Κυριακής 25 Ιουνίου. Το κέντρο της άδειας Θεσσαλονίκης, τυλιγμένο στις μυρωδιές των σκουπιδιών. Όσοι δεν δραπέτευσαν σε παραλίες, απολάμβαναν τα μικρά βουνά απ' τις σακούλες, ολόγυρα σε παραφουσκωμένους  κάδους και μακάριζαν τα ποντίκια που χαρούμενα έκαναν πάρτι σε κάθε διασταύρωση.

Χαλάλι οι φόροι.

Συναυλία με έργα νέων συνθετών στην Καλαμαριά

4/6/2017
Διαβάστε περισσότερα: Συναυλία με έργα νέων συνθετών στην ΚαλαμαριάΣυναυλία από τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς, στο δημοτικό θέατρο "Μελίνα Μερκούρη", σε διεύθυνση του μαέστρου Αχιλλέα Καπλανίδη, με έργα νέων συνθετών την Κυριακή 4/Ιουνίου 2017.

Στον Πύργο του Αγίου Βασιλείου

11/3/2017
Διαβάστε περισσότερα: Στον Πύργο του Αγίου ΒασιλείουΚτισμένος τον 14ο αιώνα στη νότια όχθη της λίμνης Κορώνειας, ο Πύργος του Αγίου Βασιλείου υπήρξε σημείο συσσώρευσης προμηθειών αλιείας και γεωργίας από την γύρω περιοχή, για την τροφοδοσία της Θεσσαλονίκης.▐░▌

Αμαξοστάσιο Ντεπώ

7/1/2017

Διαβάστε περισσότερα: Αμαξοστάσιο Ντεπώ

Το αμαξοστάσιο του Ντεπώ, που έδωσε το όνομά του σ' όλη την περιοχή, έργο του Αρριγκόνι, κατασκευάστηκε το 1895 για να φιλοξενήσει την αποθήκη των τραμ, τους στάβλους και τα γραφεία της Οθωμανικής Εταιρείας Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού Θεσσαλονίκης. ▐░▌

Χριστουγεννιάτικη συναυλία 2016 στην Καλαμαριά

24/12/2016

Διαβάστε περισσότερα: Χριστουγεννιάτικη συναυλία 2016 στην Καλαμαριά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμαριάς «Χριστούγεννα στην πόλη», έγινε την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου στο δημοτικό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» η χριστουγεννιάτικη συναυλία.
Εμφανίστηκαν η Φιλαρμονική Ορχήστρα, η Παιδική και Νεανική και η Μικτή Χορωδία του Δήμου, και συμμετείχαν και οι χορωδίες των 10ου, 12ου και 17ου Δημοτικών Σχολείων Καλαμαριάς.

Τόσο η σκηνή όσο και οι θέσεις γέμισαν ασφυκτικά. Ήταν ίσως η καλύτερη χριστουγεννιάτικη συναυλία των τελευταίων χρόνων στην Καλαμαριά. ▐░▌

 

Τα κουφάρια των ιαματικών λουτρών της Θέρμης

22/12/2016

Διαβάστε περισσότερα: Τα κουφάρια των ιαματικών λουτρών της Θέρμης

Στο 16ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πολύγυρου, λίγο μετά τη Νέα Ραιδεστό, βρίσκονται τα κουφάρια των ιαματικών λουτρών της Θέρμης.  ▐░▌
Τα παλιά και τα καινούρια λουτρά, σαπίζουν διάσπαρτα σε μια έκταση 500 πευκόφυτων στρεμμάτων, σε μια περιοχή που κατοικείτο από τα προϊστορικά χρόνια. Οι τρούλοι των λουτρών είναι ετοιμόρροποι, οι τοίχοι διαλυμμένοι, τα κουφώματα ρημαγμένα. Τα σημάδια χιλιάδων ανθρώπων που τα επισκέφθηκαν διάσπαρτα παντού, κρυμμένα ανάμεσα σε αναρριχητικά φυτά, πίσω από τη μούχλα στα ντουβάρια, χαραγμένα στις ρημαγμένες πόρτες. 
Η φύση με τον χρόνο, έχουν αναλάβει το έργο της αποσύνθεσης. Ανθρώπινη παρουσία πουθενά πια.

Κούκλες στην China Town

3/12/2016

Διαβάστε περισσότερα: Κούκλες στην China Town

Από τον Βραρδάρη μέχρι τον Ν.Σ.Σταθμό, κάτω (κυρίως) από την Εγνατία, βρίσκεται η Κινέζικη αγορά. Δεκάδες εμπορικά και όχι μόνο, με προϊόντα από την Κίνα, την Τουρκία, τη Μαλαισία, το Βιετνάμ, την Ταϊλάνδη, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες με φθηνή παραγωγή, μαγαζιά που ανήκουν σε Κινέζους και σε Έλληνες τα περισσότερα. Μαγαζιά του δρόμου. Με κούκλες του δρόμου. 

 

Το πρώτο χιόνι του 2016

30/11/2016

Διαβάστε περισσότερα: Το πρώτο χιόνι του 2016

Το πρώτο χιόνι του 2016 την τελευταία μέρα του φθινοπώρου.
Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Μπενοζίλιο

16/11/2016

Διαβάστε περισσότερα: Μπενοζίλιο

Το παλιό Μεταξουργείο της Πυλαίας, γνωστό ως Μπενοζίλιο ή Μπενουζίλιο, κτίστηκε πριν το 1886 και απετέλεσε τμήμα των τσιφλικιών των Αλλατίνι.
Χρησιμοποιήθηκε ως φούρνος κεραμικών, και αργότερα, υπό Τουρκική κυριότητα,  ως σταύλος. Αργότερα, με μερικές προσθήκες, άρχισε να λειτουργεί ως μεταξουργείο, αργότερα ως χυτήριο και μετά ως κλωστήριο - υφαντήριο. ▐░▌

Jo Jo ο άνθρωπος σκύλος

1/11/2016

Διαβάστε περισσότερα: Jo Jo ο άνθρωπος σκύλος Ο Fedor Jeftichew ή Jo Jo ο άνθρωπος σκύλος, γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1868 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη από πνευμονία στη διάρκεια περιοδείας στην Ευρώπη, την 31 Ιανουαρίου το 1904.
Ρωσικής καταγωγής, έπασχε από υπερτρίχωση, σπάνια ασθένεια που κληρονόμησε από τον πατέρα του Adrian, τον οποίο ακολουθούσε σε περιοδίες.
Στα 16 του πέθανε ο πατέρας του και ο Άγγλος μάνατζερ Charles Reynolds τον έστειλε στο Σικάγο. Λίγο αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με τον P.T. Barnum που τον πήρε μαζί του στο τσίρκο τεράτων του, σε περιοδείες στις Η.Π.Α.
Έγινε διάσημος με το όνομα Jo Jo, ο άνθρωπος σκύλος γιατί στο νούμερό του στο τσίρκο, ο P.T. Barnum τον ανάγκαζε να γαβγίζει διαδίδοντας μια πλαστή ιστορία για τη ζωή του με τον άγριο, όπως τον χαρακτήριζε, πατέρα του.

Το παρατημένο άγαλμα ενός ψαριού

23/10/2016

Διαβάστε περισσότερα: Το παρατημένο άγαλμα ενός ψαριούΣτην άκρη του παραλιακού δημοτικού πάρκινγκ στην Καλαμαριά, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο, υπάρχει παρατημένο το άγαλμα ενός ψαριού. Μόνο του,  μπροστά στη θάλασσα πάνω σε μια σκουριασμένη βάση, με την πόλη να απλώνεται μπροστά του, με τα σκουπίδια του Θερμαϊκού να ξεβράζουν στα δέκα μέτρα.

The Four Coins: In Saloniki

16/10/2016
Διαβάστε περισσότερα: The Four Coins: In Saloniki Ο Μανώλης Χιώτης, έγραψε το 1955 το "Θεσσαλονίκη μου" σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη.

Το 1961, το φωνητικό συγκρότημα Ελλήνων μεταναστών στο Πίτσμπεργκ, οι The Four Coins, βγάζουν τον δίσκο Greek Songs, με διασκευές ελληνικών τραγουδιών. Το τελευταίο τραγούδι της δεύτερης πλευράς, με τον τίτλο "In Saloniki", είναι διασκευή του "Θεσσαλονίκη μου", με άλλους στίχους, μικτούς μάλιστα (σε Αγγλικά και Ελληνικά).

Πάμε για βρώμικο στις ομπρέλες;

25/8/2016

Διαβάστε περισσότερα: Πάμε για βρώμικο στις ομπρέλες;

- Πάμε για βρώμικο στις ομπρέλες;
- Μπα, κάνω διατροφή. Θα πάρω καλαμπόκι.
- Άντε, και 'γω. Με βούτυρο κι αλάτι φυσικά. Τρελαίνομαι.
- Πάμε να περπατήσουμε κιόλας, να χάσουμε κα'να κιλό.
- Και να ρίξουμε κα'να βλέφαρο.
- Εννοείται

Το μετόχι των Κριτζιανών

18/8/2016

Διαβάστε περισσότερα: Το μετόχι των Κριτζιανών

Το μετόχι της Αγίας Αναστασίας της Επανομής, συνεχίζει να στέκει για 500 περίπου χρόνια, ερειπωμένο πια, ανάμεσα στις καλλιέργειες ολόγυρά του.
Βρίσκεται, από τον Οκτώβριο του 1530 που ιδρύθηκε, μεταξύ Επανομής και Νέας Ηράκλειας, στην περιοχή των Κριτζιανών. ▐░▌

Μεταμεσονύκτιες βιτρίνες

31/7/2016

Διαβάστε περισσότερα: Μεταμεσονύκτιες βιτρίνες

Μετά τα μεσάνυχτα, οι βιτρίνες αποκτούν μια άλλη ζωή. Φωτίζουν τους άδειους δρόμους, αποκαλύπτουν λεπτομέρειες και μυστικά που στην κίνηση της μέρας είναι αόρατα, επιτρέπουν στους λίγους περίεργους νυχτοπερπατητές, να κολλήσουν το πρόσωπό τους στους υαλοπίνακες για να γλυτώσουν από τις ανελέητες ανακλάσεις και να απολαύσουν τις λεπτομέρειες των εκθεμάτων.

Τα πουλιά του γερανού του μετρό

17/7/2016

Διαβάστε περισσότερα: Τα πουλιά του γερανού του μετρό

Ένα ολόκληρο οικοσύστημα έχει αναπτυχθεί στα έργα του μετρό όλα αυτά τα χρόνια.
Πουλιά στους γερανούς, ποντίκια, φίδια, γάτες και ποιος ξέρει τι άλλο στις τρύπες. Με αυτούς τους ρυθμούς, το Μετρό Θεσσαλονίκης, πριν ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του, θα ξεπεράσει σε πανίδα ακόμη και το περίφημο για τα ζωντανά του, Μετρό της Νέας Υόρκης.

Λούστας: 80+1 πορτραίτα προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης

10/7/2016

Διαβάστε περισσότερα: Λούστας: 80+1 πορτραίτα προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης

Μια από τις σημαντικότερες καταγραφές ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, είναι αυτή του Κώστα Λούστα, όταν την περίοδο 1992-1993 ζωγράγισε 80 (+ 1 αυτοπορτραίτο) προσωπικότητες της πόλης για μια έκδοση των 28ων Δημητρίων. Ο Χρήστος Μπακαλάκος κατέγραψε σε φίλμ τον Λούστα και τους φιλοξενούμενούς του, ενώ πόζαραν αλλά και μετά, όταν έβλεπαν το πορτραίτο τους, κατέγραψε συζητήσεις, κινήσεις, φωνές, επισκέπτες και την εκπληκτική δημιουργία των πινάκων, βήμα-βήμα.

Πάει ο παλιός ο χρόνοοοοος...

3/7/2016 

Διαβάστε περισσότερα: Πάει ο παλιός ο χρόνοοοοος...

Χριστουγεννιάτικα φώτα λάμπουν, το πρώτο σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στην αρχή της Βενιζέλου, φωτίζοντας αγέροχες αλλά πάντα κομψές θεσσαλονικιές, με δροσερά φορέματα. Οι υπεύθυνοι του Δήμου έχουν πρωτοποριακές απόψεις για το φωτισμό των δρόμων της πόλης. ▐░▌

Σούρουπο στο Τοπ Χανέ

12/6/2016 

Διαβάστε περισσότερα: Σούρουπο στο Τοπ Χανέ

Μια βόλτα στο Τοπ Χανέ, κάτω από τη σκιά του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, δίπλα στους οίκους της Δικαιοσύνης και υπό τον φόβο αγέλης αδέσποτων σκύλων.

Παλιά Κτηνιατρική: στα ερείπια των ελπίδων για ένα ανύπαρκτο(;) θησαυρό

Διαβάστε περισσότερα: Παλιά Κτηνιατρική: στα ερείπια των ελπίδων για ένα ανύπαρκτο(;) θησαυρό

5/6/2016

Το παλιό κτίριο της Κτηνιατρικής στην Γιαννιτσών, είναι το τελευταίο από μια σειρά κτιρίων της Κτηνιατρικής σχολής που λειτουργούσε στην περιοχή από το 1952 μέχρι το 1972. Το μόνο εναπομείναν κτίριο, συνέχισε τη λειτουργία του ως νεκροτομείο μέχρι το 1985 και έκτοτε στέκει ερηπωμένο, κατάλληλο μόνο για γύρισμα καμιάς ταινίας τρόμου.▐░▌.
Το 1954 και το 2012, ήρθε στο προσκήνιο, μετά από μια νόμιμη και μια παράνομη, αντίστοιχα, εκσκαφή χρυσοθήρων, για αναζήτηση κρυμμένου θησαυρού.

Το φάντασμα του ΦΙΞ

Διαβάστε περισσότερα: Το φάντασμα του ΦΙΞ

21/5/2016

Φαντάσματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, τα κτίρια του συγκροτήματος «ΦΙΞ» ▐░▌, κοσμούν την δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης από το 1892, όταν οι Αλλατίνι, Μισραχή και Φερνάντεζ άνοιξαν τη ζυθοποιία κάθετης παραγωγής που απασχολούσε 200 εργάτες.

Το 1926 πέρασαν στην ιδιοκτησία της αθηναϊκής εταιρείας «ΚΑΡΟΛΟΣ ΦΙΞ» και λειτούργησαν μέχρι το 1983. Έκτοτε ερημώνουν.

Πάσχα 2016

1/5/2016

Διαβάστε περισσότερα: Πάσχα 2016

Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά σε όλους.

Πρωταπριλιά. Μια μέρα αφιερωμένη στα ψέματα.

1/4/2016

Διαβάστε περισσότερα: Πρωταπριλιά. Μια μέρα αφιερωμένη στα ψέματα.Πρωταπριλιά. Μια μέρα αφιερωμένη στα ψέματα.
Αυτή η πόλη έχει χορτάσει ψέματα. Μερικά, σήμερα, φαντάζουν αστεία, όπως τα έργα Μετρό με χρηματοδότηση του ραδιοσταθμού FM100, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα (1986-1989)
Το κακό είναι πως τα ίδια ψέματα συνεχίζουν επί 30 χρόνια.

 

Καπάνι: τη νύχτα οι λάμπες βγαίνουν

27/3/2016

Διαβάστε περισσότερα: Καπάνι: τη νύχτα οι λάμπες βγαίνουνΤο Καπάνι, τα βράδια μετατρέπεται σ' ένα απέραντο πάρκινγκ. Στα λίγα σημεία που δεν μπορούν να παρκάρουν αυτοκίνητα, οι πάγκοι των κλειστών καταστημάτων, περιμένουν οχυρωμένοι τους βάνδαλους και τους μικροκλέφτες. Τίποτα αξίας δεν έχει μείνει εκτεθειμένο. Ούτε οι λάμπες που φωτίζουν τα προϊόντα τις ώρες που η αγορά είναι ανοιχτή.

Καθαρά Δευτέρα 2016

14/3/2016

Διαβάστε περισσότερα: Καθαρά Δευτέρα 2016Καθαρά Δευτέρα 2016.
Συννεφιασμένος ουρανός χωρίς χαρταετούς. Βροχή όλη τη μέρα. 

 

The Forminx - Hello, my love, Salonika

9/3/2016

Διαβάστε περισσότερα: The Forminx - Hello, my love, SalonikaThe Forminx: "Hello, my love, Salonika"
Ένα τραγούδι των Βαγγέλη Παπαθανασίου και Νίκου Μαστοράκη, σε 7" βινύλιο. Κυκλοφόρησε το 1965 από την Pan-Vox ‎(PAN 6053).

Τιτάν: Ημέρα 1962 - Νύχτα 2016

Διαβάστε περισσότερα: Τιτάν: Ημέρα 1962 - Νύχτα 2016

7/3/2016
Δυο φωτογραφίες του Τιτάνα, με διαφορά 54 χρόνια. Η μια βγαλμένη στο ξεκίνημά του στη Θεσσαλονίκη, το 1962 και η άλλη τον Μάρτιο του 2016.
Αφορμή, οι πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της εταιρίας, ότι "η ζήτηση τσιμέντου στην Ελλάδα γύρισε στα επίπεδα του 1962"

Η Θεσσαλονίκη από ψηλά

12/2/2016

Διαβάστε περισσότερα: Η Θεσσαλονίκη από ψηλάΌταν το αεροπλάνο έφτασε στον διάδρομο προσγείωσης, ένας σκύλος αποφάσισε να κάνει την βόλτα του. Ο πιλότος ματαίωσε την προσγείωση, κάνοντας μια μεγάλη βόλτα πάνω από την πόλη, δίνοντας την ευκαιρία σ' αυτούς που βρίσκονταν σε θέση με παράθυρο, να απολαύσουν τη Θεσσαλονίκη από ψηλά (και μερικοί να τη φωτογραφήσουν).

Μια πόλη πανηγύρι ή μήπως μια πόλη για τα πανηγύρια;

20/12/2015
Διαβάστε περισσότερα: Μια πόλη πανηγύρι ή μήπως μια πόλη για τα πανηγύρια;Όχι, δεν είναι το πανηγύρι της Κάτω Παναγιάς. Είναι η υλοποίηση των απόψεων του Δήμου Θεσσαλονίκης περί πολιτισμού, καλού γούστου, εορταστικού διάκοσμου, διασκέδασης, υγιεινής διατροφής, καθαριότητας, υγιούς μικροεμπορίου και αυτό που θα λέγαμε μια σύγχρονη, πολιτισμένη Ευρωπαϊκή πόλη που γιορτάζει τα Χριστούγεννα.
Πλατεία Αριστοτέλους 20/12/2015.
Και σ' ανώτερα...

O Ariel Varges με τη θωρακισμένη κάμερά του, σε χαράκωμα το 1916

30/11/2015

Διαβάστε περισσότερα: O Ariel Varges με τη θωρακισμένη κάμερά του, σε χαράκωμα το 1916

Οι πολεμικοί ανταποκριτές, κινηματογραφιστές και φωτογράφοι (ή και τα δυο),  ζούσαν πραγματικά επικίνδυνα. Οι λήψεις μέσα απ' τα χαρακώματα κάτω από βροχή από σφαίρες ήταν γι' αυτούς καθημερινότητα. Εδώ, ο Ariel Varges με μια θωρακισμένη κινηματογραφική μηχανή Moy & Bastie του 1909, διασκευασμένη έτσι ώστε να τον προφυλάει από τις σφαίρες, με μια μεταλλική ποδιά μπροστά, με μόνο μια τρύπα για να εξέχει ο φακός.

Τα άδεια παγκάκια του φθινοπώρου

11/10/2015

Διαβάστε περισσότερα: Τα άδεια παγκάκια του φθινοπώρουΤο Φθινόπωρο προχώρησε. Οι καναπέδες των σαλονιών και τα μπαράκια επιστρέφουν στις προτιμήσεις των περιπατητών, παραχωρώντας τα παγκάκια στην ψύχρα της υγρασίας. Οι συζητήσεις και τα γέλια που τα τάραζαν, έχουν αντικατασταθεί από το βούισμα του νυχτερινού αέρα. Οι σκιές των δέντρων, δεν έχουν πια να κρύψουν κανένα φιλί, κανένα χάδι. 

 

 

 

Ο Τάκης Κανελλόπουλος, η Θεσσαλονίκη και η φωτογραφία

21/9/2015

Διαβάστε περισσότερα: Ο Τάκης Κανελλόπουλος, η Θεσσαλονίκη και η φωτογραφία"Με τις φωτογραφίες δεν ξεχνιέται ούτε αλλάζει τίποτα"
Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τάκης Κανελλόπουλος, γύρισε  το 1968 την ταινία "Παρένθεση". Πρόκειται για μια ταινία ουτοπικού έρωτα με πλάνα στην Θεσσαλονίκη και τα περίχωρά της, με πρωταγωνιστές την Αλεξάνδρα Λαδικού και τον Άγγελο Αντωνόπουλο.
Εδώ μερικά πλάνα απ' την ταινία, σε μια φωτογράφηση στην παραλία. 

 

 

Τα άρρωστα δέντρα των λεωφόρων

6/9/2015

Διαβάστε περισσότερα: Τα άρρωστα δέντρα των λεωφόρων

Όλο το βράδυ κάτω από το φως των λαμπτήρων "νέον" και των προβολέων των διερχόμενων οχημάτων. Μέρα νύχτα μέσα στα καυσαέρια. Στις ρίζες τους σκουπίδια και ούρα σκύλων. Στους κορμούς τους απομεινάρια από καρφιά που κάποια περίοδο στήριζαν κάποια διαφήμιση. Τα φύλλα τους όλο σημάδια.
Τα προσπερνάμε χωρίς σημασία. Όταν έχει ήλιο και ζέστη, τα προσεγγίζουμε. Όταν παρκάρουμε από κάτω τους, μουρμουρίζουμε για τα φύλλα και τα υγρά τους που θα πέσουν πάνω στο όχημά μας.
Τα δέντρα των λεωφόρων μας. Τα βασανισμένα δέντρα της αστικής μας μακαριότητας.

Ο Πύργος της Ευτυχίας μου: ακόμη μια ντροπή της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Πύργος της Ευτυχίας μου: ακόμη μια ντροπή της πόλης.

18/5/2015 

Απέναντι από την Εκκλησία της Αναλήψεως, δίπλα στη Βίλα Καπαντζή, στο 110 της Βασ. Όλγας, σκεπασμένο από κισσό, αφίσες και σκουπίδια κάθε είδους, βρίσκεται παρατημένο το κουφάρι του "Πύργου της Ευτυχίας μου" ή Chateau Mon Bonheur όπως ονομαζόταν.

The Thrill Is Gone

15/5/2015

Διαβάστε περισσότερα: The Thrill Is Gone

The Thrill Is Gone.
Από την συναυλία του B.B.King στο Θέατρο Δάσους την 25η Ιουλίου του 1994.

 

Πολιορκία χρωμάτων

Διαβάστε περισσότερα: Πολιορκία χρωμάτων

26/4/2015

Αγροί με στάχυα γεμάτοι λουλούδια, πολιορκούν την πόλη στη μέση της Άνοιξης κλείνοντας το μάτι στον ιμπρεσιονισμό.

Επιτέλους Άνοιξη

Διαβάστε περισσότερα: Επιτέλους Άνοιξη

2/4/2015

Μια βόλτα στον Ν.Α.Ο.Κ.Θ. (Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης) χαζεύοντας τα χρώματα της Άνοιξης με μερικούς φτερωτούς φίλους.

Ο Μάρκος στη Θεσσαλονίκη

29/3/2015

Διαβάστε περισσότερα: Ο Μάρκος στη Θεσσαλονίκη

Τρεις φορές επισκέφθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης τη Θεσσαλονίκη. Ήταν η περίοδος του μεσοπολέμου, εποχή κατά την οποία ο Μάρκος είχε ήδη μπει στη δισκογραφία και είχε μεγάλο σουξέ. Στη μια μάλιστα, συγκέντρωσε πάνω από 50.000 κόσμο στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Ο Μάρκος ενθουσιάστηκε με την υποδοχή και το 1936 έγραψε ένα τραγούδι για το γεγονός. "Το 1912".

Συγκρότημα μύλων Αλλατίνη: Ακόμη μια «ανάπλαση»

20/3/2015

Διαβάστε περισσότερα: Συγκρότημα μύλων Αλλατίνη: Ακόμη μια «ανάπλαση»

Κτίστηκε την περίοδο 1898-1900 σε σχέδια του Βιταλιανο Ποζέλλι που είχε σχεδιάσει και τη βίλα Αλλατίνη. Λειτουργούσε μέχρι τη δεκαετία του 1980. Υπάρχουν αρκετές μελέτες ανάπλασης του χώρου. Στα χαρτιά.

Ένα πρωινό σ' ένα κρατικό κτίριο

17/3/2015

Διαβάστε περισσότερα: Ένα πρωινό σ' ένα κρατικό κτίριο

Πολλά απ' τα κρατικά κτίρια έχουν μια ιδιαίτερη αύρα. Την αύρα ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης ανακατεμένο σε ίση ποσότητα με ένα γκροτέσκο μανδύα φθοράς και καθημερινής αποσάθρωσης.

Το σπασμένο φανάρι της ALPHA BANK

1/3/2015
Διαβάστε περισσότερα: Το σπασμένο φανάρι της ALPHA BANKΧρόνια ολόκληρα*, περιμένοντας το 6άρι στην αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας, βλέπω αυτό το σπασμένο φανάρι στο κτίριο της Alpha Bank (πρώην Ιονικής). Τόσα χρόνια αναρωτιέμαι: καλά, δεν έχει η τράπεζα λεφτά να αγοράσει ένα κομμάτι γυαλί να το φτιάξει; Τόσοι υπάλληλοι εκεί μέσα, κανείς δεν το έχει δεί; Έστω για τους τύπους, για το πρεστίζ. Τόση αδιαφορία; Στον τοίχο της τράπεζας στηρίζεται στο κάτω κάτω και απ' αυτή ηλεκτροδοτείται.
Tους έφαγαν τα bonus φαίνεται.

Διαδηλώσεις για την Κύπρο 1954-1956

29/1/2015

Διαβάστε περισσότερα: Διαδηλώσεις για την Κύπρο 1954-1956 Διαδηλωτές σκίζουν την Αγγλική σημαία διαμαρτυόμενοι για την αναβολή της εξέτασης από τον ΟΗΕ του αιτήματος της συνένωσης με την Κύπρο την 19η Δεκεμβρίου του 1954.

Το πτώμα του George Polk - Μάιος 1948

28/1/2015
Διαβάστε περισσότερα: Το πτώμα του George Polk - Μάιος 1948Στις 16 Μαΐου 1948, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, ο βαρκάρης Λάμπρος Αντώναρος βρίσκει να επιπλέει στον θαλάσσιο χώρο της Θεσσαλονίκης ένα πτώμα με μια σφαίρα στο κρανίο και δεμένο χειροπόδαρα. Η δολοφονία είναι οφθαλμοφανής και γρήγορα ανακαλύπτεται ότι το πτώμα ανήκει στον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Πολκ, απεσταλμένο του ειδησεογραφικού δικτύου CBS. Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου.

Δυο λήψεις στο ίδιο σημείο

16/1/2015
Διαβάστε περισσότερα: Δυο λήψεις στο ίδιο σημείοΔιαβάστε περισσότερα: Δυο λήψεις στο ίδιο σημείοΔίπλα στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, η παραλία φιλοξενεί γονείς και παιδιά που παίζουν με τα σκουπίδια. Δεκαετίες τώρα κανείς δεν φρόντισε να καθαρίσει αυτό το μικρό τμήμα της παραλίας. Μπήκε μόνο ένας ειρωνικός σκουπιδοτενεκές να βασιλεύει στα σκουπίδια της ακτής.
Άδειες πάντως για πολυκατοικίες που φιλοξενούν καφεστιατόρια έχουν δοθεί. Όσο για την ιδιωτική πρωτοβουλία... ανύπαρκτη.▐░▌

 

Ο πύργος του ΟΤΕ κτίζεται (1970)

25/12/2014
Διαβάστε περισσότερα: Ο πύργος του ΟΤΕ κτίζεται (1970) Ο πύργος του ΟΤΕ κατασκευάστηκε την περίοδο 1969-1970. Αρχιτέκτονας ήταν ο Αλέξανδρος Αναστασιάδης ενώ το εσωτερικό διακοσμήθηκε από τον Χαράλαμπο Γονίδη.
Έχει ύψος 76 μέτρων και αποτελείται από φορέα οπλίσμένου σκυροδέματος επενδυμένο από μεταλλικό σκελετό (νευρομετάλ).▐░▌

Μουσικό πορτραίτο του Νίκου Παπάζογλου

15/12/2014

Διαβάστε περισσότερα: Μουσικό πορτραίτο του Νίκου ΠαπάζογλουΈνα μουσικό πορτραίτο του Νίκου Παπάζογλου σε δημοσιογραφική έρευνα και κείμενα της Άννας Βλαβιανού και σκηνοθεσία από τη Δάφνη Τζαφέρη.
Η παραγωγή είναι της ΕT-1 το 1995.
Ο Νίκος Παπάζογλου εμφανίζεται σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, συζητάει, δουλεύει στο στούντιό του και ερμηνεύει τραγούδια δικά του, συνεργατών και φίλων του.
(video color, 47'41").

Ο Καραμανλής και τα έργα της Νέας Παραλίας και του Βυζαντινού Μουσείου - 1976

24/11/2014

Διαβάστε περισσότερα: Ο Καραμανλής και τα έργα της Νέας Παραλίας και του Βυζαντινού Μουσείου - 1976

15 Μαΐου 1976. Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής επιθεωρεί τον χώρο κοντά στο σημερινό Ποσειδώνιο, για το έργο επέκτασης της παραλιακής λεωφόρου. Συνεχίζει με επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τον προσδιορισμό της θέσης κατασκευής του Βυζαντινού Μουσείου και καταλήγει στην Πανεπιστημιούπολη για έργο ανέγερσης νοσοκομείου.
(film B/W 16mm - mono, 1'39").

 

Θεσσαλονίκη, η φωλιά των κατασκόπων

22/10/2014

Διαβάστε περισσότερα: Θεσσαλονίκη, η φωλιά των κατασκόπωνΑναμένοντας το 55o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ας δούμε 5 αφίσες της ταινίας του Georg Wilhem Pabst "Salonique, nid d'espions" που προβλήθηκε το 1937.
Η ταινία κυκλοφόρησε και με τον τίτλο "Mademoiselle docteur".

Γαλλικό νουάρ από αυστριακό σκηνοθέτη όχι και τόσο μακρυά από την πραγματικότητα της πόλης όπως φαίνεται και από το δημοσίευμα της Timaru Herald, 28/1/1916, σελ. 4

Το θωρηκτό "Αβέρωφ" κόλλησε στο Καραμπουρνού

17/6/2014
Διαβάστε περισσότερα: Το θωρηκτό 26 Οκτωβρίου 1931 - Το θωρηκτό "Αβέρωφ", που μετέφερε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αλέξανδρο Ζαΐμη για τις εορταστικές εκδηλώσεις με προορισμό το λιμάνι της πόλης, "κόλλησε" στα αβαθή του Καραμπουρνού.

icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon icon